syyskuuta 16, 2014

UH-UH-AMAZING. Body positivity, butts and stuff.

Hei pupuseni! Oletteko muistaneet antaa arvostusta vartaloillenne? Nyt on viimeistään aika muistaa! Tänään haluaisin vähän puhua vartalopositiivisuudesta ja sen oikeanlaisesta käyttämisestä.

Body positivity, vartalopositiivisuus, on ollut viime aikoina enemmän esillä eri medioissa, mikä on aivan loistava juttu. Kaikessa lyhykäisyydessään, Body Positivityn voisi tiivistää lausahdukseen "All bodies are good bodies." Kuulostaa helpolta, eikö?

How does it work?

Harmi, että se on joillekin niin vaikea ymmärtää! Body positivityn nimissä tuppaa valitettavan usein kuulemaan toisen ääripään mollaamista ja haukkumista. Jos huutelet ylpeänä iskulausahduksia kuten "tuulennussima pulkannaru, pitää olla jotain mistä ottaa kiinni, only dogs go for bones", puhun juuri sinulle. Se, mitä teet, ei ole vartalopositiivisuutta. Se on kiusaamista. Tietyn vartalotyypin haukkumista.

Sillä ei ole mitään väliä, onko halveksumasi vartalotyyppi "yleinen ihanne" vai ei. Yhtä lailla syyllistyt body shamingiin, ja kehtaatkin väittää sitä body positivityksi. Sellaiset ihmiset häpäisevät body positivityn tarkoituksen, ja edesauttavat ulkonäön takia syrjimistä. Body positivityn takana on se ajatus, että kaikki vartalot ovat arvokkaita, eikä kenenkään vartaloa tarvitse mustamaalata tunteakseen oloansa tyytyväiseksi omassaan.

Toinen asia, jonka haluaisin tuoda tässä (tavallista hieman kiihtyneemmässä merkinnässä suokaa anteeksi) esille, on toisten ihmisten vartaloista keskusteleminen selän takana. En enää ikinä halua kuulla

a) selän takana puhumista siitä, että joku on lihonut/laihtunut
b) kommentointia/spekulointia toisen ihmisen syömistottumuksista
c) muuta toisen vartaloon kohdistuvaa negatiivista kommentointia.

Muistisääntö: Onko siitä apua/hyötyä kyseiselle henkilölle? Oletko aidosti huolissasi henkilön terveydestä ja valmis puhumaan siitä myös kys. henkilölle? Jos vastasit molempiin ei, jätä sanomatta. En halua tukea tällaista käytöstä. Toisen ihmisen fyysinen olomuoto ei ole yksinkertaisesti pätevä syy haukkua ketään.  Tästä lähtien tulen vetäytymään em. keskusteluista, tai huomauttamaan suoraan, että en halua kuulla sellaisia asioita.

Sinäkin voit edistää vartalopositiivisuutta olemalla juoruilematta, arvostelematta ja haukkumatta toisten ihmisten vartaloita, ja keskittyä heidän henkiseen puoleensa. Jokaisella meistä on sellainen, ja uskokaa pois, monesti se on vielä mielenkiintoisempi kuin vartalo, joka sitä kannattelee!


Body positivity ei ihannoi tiettyä vartalotyyppiä. Vartalot ovat kovin muuttuvaisia, joten meidän tulisi välttää mentaliteettia "sun vartalo on just hyvä koska se on tommonen." Koska arvatkaas, se vartalo on myös "just hyvä" vaikka se siitä venähtäisi, kutistuisi, vääntyisi tai kurtistuisi! Ylipäänsä, hyvä muistisääntö toimivalle vartalopositiivisuudelle on miettiä, lyttääkö kehusi jotain toista vartalotyyppiä.

Esimerkkejä:

"Ainakaan mä en oo mikään blondi anorektinen silikonibimbo!" 

Ensinnäkin laihuuden yhdistäminen anoreksiaan tietämättä asiasta mitään on väärin. Kaiken lisäksi anoreksia on sairaus, täten moraaliton haukkumasanana. Se, haluaako parannella itseään kirurgin veitsen alla, ei tee ihmisestä vähä-älyisempää, eikä myöskään tukan väri korreloi älykkyyden kanssa mitenkään. 

"Pojat tykkää kun on jotain mistä ottaa kiinni."

Sillä, mistä pojat tykkää, ei ole mitään tekemistä oman kehonkuvan kanssa. Itseään ei tulisi peilata ympäristön odotuksiin, etkä tarvitse kenenkään toisen myönnytystä siihen, että olet upea. Myöskään "pojat" eivät ole mikään mystinen homogeeninen massa, vaan ihmisryhmä täynnä yksilöitä yksilöllisine mieltymyksineen ja ihanteineen.

"Kiitä onneas että sulla on pienet tissit, isot tissit rupsahtaa niin nopeasti ja näyttää ihan utareilta."

No, sillä tavalla se painovoima toimii. Siellä missä jotain on, siellä myös alkaa roikkua ajan kanssa koska iho antaa periksi. "Rupsahtaminen" on luonnollinen asia, eikä se tee meistä yhtään rumempia. Sellaisia ne ihmisvartalot on... Kukaan meistä ei voi huijata ajan hammasta loputtomiin. Jos joku haluaa hidastaa vanhenemistaan ruiskeilla ja implanteilla, on se kuitenkin hänen oma asiansa. Tissit ovat kuin lumihiutaleet, samanlaisia ei ole. Eikä myöskään ole mitään universaalia "sopivan kokoiset/muotoiset tissit"-mittaa.

 "OIKEA nainen/mies on... (sitä ja tätä ja tuota)"

Olet oikea nainen, jos määrittelet itsesi naiseksi.
Olet oikea mies, jos määrittelet itsesi mieheksi.

Vartalotyypilläsi, harrastuksillasi, muodoillasi, temperamentillasi ja loppujenlopuksi edes genitaaleillasi ei ole mitään tekemistä sen kanssa, oletko "oikea nainen/mies". Olet se, mitä tunnet sukupuoli-identiteetiltäsi olevasi.

 ✔  Hyvä esimerkki Body positivity- (ja yleisestä "I'm amazing"-)asenteesta musiikkivideossa:
"And I don't give a shit if you don't like my tits
Because I know they're amazing

Ah, amazing. Ah, Ah, amazing.
Ah, amazing. Ah, Ah, amazing."


✖ Huono esimerkki Body Positivity-asenteesta musiikkivideossa:

"Yeah my mama she told me don't worry about your size
She says, 'Boys like a little more booty to hold tonight.'
 You know I won't be no stick figure silicone Barbie doll
So if that's what you're into then go ahead and move along"


Mulla on tosi paljon sanottavaa vartaloista, ihanteista, itsensä hyväksymisestä ja muiden lyttäämisestä, mutta jotenkin se kaikki on niin ylitsepursuavaa, että siitä on tosi vaikea saada kirjoitettua. Tätä merkintää on tiivistelty, siistitty, ja napsittu. Näin laajaa käsitettä on vaikea käsitellä lyhyesti mutta kattavasti. Toivon, etten loukannut ketään tekstilläni, se nimittäin ei ollut tarkoitukseni. Toivottavasti se oli hedelmällistä luettavaa edes jollekulle :)


Koko merkintä lähti siitä, että mulla oli uudet korkeavyötäröiset farkut joita halusin esitellä(joissamunpeppunäyttääHOTILTAAA), mutta sitten kaikki tämä vyöryi mieleen ja halusi päästä ulos. Olen kaivannut vaatekaappiini ikuisuuden mustia, korkeavyötäröisiä housuja. Onneksi niitä on alkanut putkahdella markkinoille joka tuutista. Olisin kaivannut ehkä iiiihan vielä pikkuisen korkeampivyötäröisiä housuja... Mutta nämä ovat jo askel parempaan suuntaan. :) Kyseiset pöksyt ovat New Yorkerista.

Mutta pidemmittä puheitta, muistakaa rakastaa vartaloitanne, sillä ne ovat kaikki arvokkaita!
Translation:

This is a very short version of that long text. 

Body positivity is love for all bodies. Not a specific body type. People should not bash the other type to glorify the other. And hereby I announce that I will separate myself from body shaming; I do not want to hear anyone speak to me behind someone else's back about their weight gain/loss, body type, or body size. Especially in negative light. I will withdraw from said conversations, and I do not encourage anyone to push my boundaries about this. It is mean and it is bullying, and I'm taking this little step against body discrimination. You could try, too! :) You know, it's more important to focus on the stuff that's inside! 

Also, bodies undergo changes. Tha'ts why we should not encourage talk like "your body is beautiful, because it is (insert an adjective here). That kind of bodies are the best". Because you know what; that body can and will change! And still, it is as valuable as before. 

And yeah, I bought a pair of high waist pants that make my ass look AMAZZINGGG. I love them. At the end, there's a good example of body positivity in music videos, as well as a bad one. The other is about being amazing despite of what some others think, and the other one is... Uh, well-intentioned, but still wrong at many things.

13 kommenttia:

 1. Enpä olisi ite osannu paremmin laittaa sanoiksi tätä. Juu olen huomannut että usein se menee just niin että kehutaan sitä omaa tyyppiä ja haukutaan sivussa muut. Ja just tuo "pojat tykkää" -.- .. Niitähän ksikkien pitääkin miellyttää -.- !ja jep, ahterisi näyttää hyvältä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että liikutaan samoilla linjoilla :) (ahteria myöten :DD)

   Poista
 2. Tosi upea teksti ja girrrl oot kyl niin va-va-voom! ♥

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Hyvä minä hyvä me, hyvä meidän joukkue! Ja kaikkien muidenkin joukkue. :)

   Poista
 4. ;__; <3 Oot niin ihana! Ihan mieletön teksti, ihailen sua niin paljon kun osaat ja uskallat kirjoittaa näin asiapitoisia tekstejä. Ja nää kuvat, ah! Baby you're ah-ah-amazing!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olet ihana! <3 Ihanaa että tykkäsit tästä tekstistä!

   Poista