helmikuuta 14, 2013

Y'all have a raunchy Lupercalia's day

Ystävänpäivän historiasta minä tykkään. Se on niin huimia muutoksia kokenut päivä. Ja sen juuret ovat hyvin kiistellyt. Tämä nyt on vain minun nopsakasti kokoama yhteenveto muutamasta lähteestä yhdisteltynä.

Alunperin antiikin Roomassa helmikuun 14. päivä oli pyhitetty jumalatar Junolle. Silloin vietettiin juhlia, jossa pojat nostivat kulhosta lappuja, joissa luki jonkun tytön nimi. Heidän oli määrä viettää Lupercalian festivaaleja yhdessä. Eli heidät paritettiin, sillä Lupercalian festivaalit olivat pakanallinen rietastelujuhla.

lähde

Roomassa Lupercalian päivää, hedelmällisyyden päivää vietettiin helmikuun 15.päivä. Eläimiä uhrattiin, verta vuodatettiin. Miehet riisuutuivat alasti, juoksentelivat kadulla ja piiskasivat naisia koiran- tai vuohennahasta tehdyillä piiskoilla. Tämän toivottiin lisäävän naisten hedelmällisyyttä.

lähde

Kirkko ei tästä tykännyt. Kun pakanallisista ihmisistä ei tätä tapaa saanut kitkettyä, kirkko antoi hieman periksi, muuttaen vain Lupercalian päivän pyhän Valentinuksen päiväksi, täten antaen pakanoille mahdollisuuden jatkaa juhlintaansa mutta "kirkon nimeen".

Valentinus oli pappi, joka vihki sotilaita salaa, sillä Rooman hallitsijan Claudius II:n mukaan sotilaat eivät saaneet mennä naimisiin, koska naimisissa olevat miehet ilmeisesti eivät olleet hyviä sotilaita. No, Valentinus jäi tästä naimisestaan kiinni ja joutui selliin ja sai lopulta kuolemantuomion vankan kristillisyytensä takia. Sellissä hänen kerrotaan palauttaneen vanginvartijan nuoren tyttären näkökyvyn rukoilemalla jumalaa. Hänet teloitettiin silti, mutta ennen sitä hän oli lähettänyt tytölle kirjeen, joka oli allekirjoitettu "Sinun Valentine". Mistä sitten sanotaan lähteneen ystävänpäiväkortit ja että niissä sanotaan "Be my Valentine".

Jaa-a, mikä ikinä ystävänpäivän alkuperä olikaan, nykyäänhän sen on sitten ottanut omakseen markkinateollisuus joka puskee meille jos jonkinmoista korttia ja lahjaa ostettavaksi ja annettavaksi. Poissa ovat marttyyrit, poissa ovat vuohennahkapiiskat, ja tilalla on vain vaaleanpunaiset sydämet ja ruusut ja muut tilpehöörit. Olisi kyllä ihan piristävää nähdä tuolla ulkona alastomia miehiä juoksemassa piiskat käsissään, kasvot veressä. Pitäisin kyllä huolen että oveni olisi silloin takalukossa. :D

Niin ja Ystävänpäiväkrääsästä puheenollen, olen näköjään pyhän Valentinuksen päivän kunniaksi ostanut vahingossa vessapaperia, jossa on rakkausrunoja. Pitääkö ihmiset oikeesti vierottaa kakkaamisesta noin pahasti, että vessapaperitkin on nykyään vaan pehmeetä pumpulilammasta ja unelmia ja toivoa ja RAKKAUSRUNOJA?

No, joka tapauksessa, kyllä minä yhden kortin askartelin. Löysin täältä tutorialin pikselisydämiseen pop-up-korttiin, jota oli pakko kokeilla, kun tuo poikaystävä on tuollainen pelihullu. Taitokset eivät olleet ehkä niin skarppeja kuin olisin toivonut, mutta tuo oli kokonaan uusi juttu joten annettakoon moinen löllöys anteeksi. Noita taitoksia oli vaikea tehdä!
 

1 kommentti: