huhtikuuta 08, 2013

Perfume soaked memoriesHajuaisti toimii siten, että nenäämme kulkeutuu erilaisia hajumolekyylejä; Nenämme sisäpinnalla on miljoonia reseptoreita eli vastaanottajia, joihin molekyylit kulkeutuvat. Hajun välittyminen aivoihin vaatii oikeanlaisen reseptorin ja molekyylin kohtaamisen. Tykkään ajatella tätä vähän kuin palapelinä, täytyy sovittaa vaikkapa banaaninmuotoinen pala (molekyyli) banaaninmuotoiseen reikään (reseptori), että loksahtaa. Kun on loksahtanut, viesti tästä hajusta kulkee aivojen hajukeskukseen. Ja tällä tavalla pystymme haistamaan jopa 1000 perushajua ja yli 10 000 hajuyhdistelmää.

Oletko ikinä miettinyt, miksi tuoksut ovat niin vahvasti sidoksissa muistoihin, että yksikin lehahdus vuosien takaista tuoksua saattaa tuoda täysin elävästi mieleen menneet ajat? En ole varmastikaan ainoa, jolle tuoksut ovat hyvin tärkeitä ja sidoksissa tiettyihin elämäni aikakausiin.

Se johtuu siitä, että hajusignaalit kulkevat suoraan hajukeskukseen, kun muiden aistien viestit kulkevat monimutkaisempaa reittiä aivokuorelle. Aivojen hajukeskus on yhteydessä limbiseen järjestelmään, joka on tärkeä alue tunteiden ja muistojen syntymisen ja säätelyn kannalta.

Tässä on muutamia minun muistojani:


 Dolce&Gabbana: Light blue. Hieman sitruksinen, melko vahvan hedelmäinen hajuvesi. Sain tämän joskus vuonna 2004. Minun muistoni vievät kesäsateiseen Martinlaaksoon vuonna 2005, rappioromanttiseen suudelmaan sillan alla. Tämän lisäksi tuoksui märkä asfaltti, ja betoni.

Escada Magnetism. Ensimmäinen "oikea" hajuveteni. Karamellisen marjaisa tuoksu vei sydämeni Stockmannilla vuonna 2004. Oli talvi, ja elämässäni tapahtui hurjia muutoksia. Tämä tuoksu on minulle sellainen feenikslintumainen, tuntuu että elämäni alkoi niinä aikoina, ja tämä tuoksu sinetöi sen ajan essenssin ikuisesti mieleeni. Mieleeni tulvii sekä hyviä että huonoja muistoja haistellessani tuota pulloa. Viimeinen vuosi yläasteella ja pitsiset goottihameet.

LA RIVE: Love Dance. Vuosi 2008, kevät. Ostan pullon Virosta, ja ensimmäiset muistot jota liitän siihen on se, kun mun kamera pöllitään samalla reissulla. Tuoksu on hedelmäisen makea ja hieman kirpeä. Nyt sitä haistellessani minulle tulee mieleen vuoden 2008 kevät- ja kesäillat, kun aurinko siivilöityy puiden välistä ja valo on kultaista. Juhlia ja ihmisiä ja kovaa musiikkia. Tämä on sellainen vauhdikkaan nostalginen, kesäillan nousuhumalainen tuoksu.

 H&M:n Exotic breeze. Sitä on enää kovin vähän jäljellä :'( Johtunee siitä, että se vaatii valtavasti suihkuttelua ja pysyy iholla vain hetken. Muistan tuoksuneeni tältä kun olin Pariisissa. Metrotunneleissa, klubilla, kävelyllä Pariisin lähiöissä. Tässä tuoksuu kesä ja kookos ja sitrukset. Lisäksi mieleeni tulee pilvinen päivä Pariisissa, kun istun keittiössä ja kuuntelen selittämätöntä hälytyssireenien ääntä. Kokolattiamatto, ja hysteeriset öiset naurukohtaukset siinä matolla silloisen poikaystäväni kanssa.Seppälän "Body Fantasies"-sarja.
 1. 2007, ensimmäinen erokriisi, pinkki irokeesi, finntroll, kevään muuttuminen kesäksi ja Korkeavuorenkatu. Tämä hajuvesi tuoksuu pina coladalta.

2. Kevät 2011, oranssiksi hennattu tukka, Lauran kanssa skumppaa pihalla vaikka ei ole edes vielä lämmin. Tämä hajuvesi tuoksuu huuhteluaineelta.

3. 2006. Kuolleet intiaanit, vaaleansiniset oksettavat seinät paikassa jossa asuin väliaikaisesti, pahin teiniriehumisvaihe. Vapaudenkaipuu ja ahdistavat ajatukset. Tämä hajuvesi tuoksuu supermakealta hattaralta.

4. 2009, Ansku, Pusula, juhannusyö, muusa. Tämä hajuvesi tuoksuu sokerilta ja omenoilta.Escada Absolutely me. Hankin tämän suunnilleen samoihin aikoihin kun ihastuin ja aloin seurustelemaan Nicon kanssa. Mulle tää tuoksu tuleekin aina olemaan se tuoksu joka saa mut muistelemaan meidän ensisuudelmaa, alkujännitystä, suhteen hykerryttäviä ensiaskelia ja perhosia vatsanpohjassa. Tämä tuoksu on sellainen alkukeväisen helmikuinen ja puuteriluminen. Tämä tuoksu saa minut onnelliseksi. Siinä tuoksuu vadelma ja joku, jota nenäni ei osaa kääntää sanoiksi. Joku mausteinen.

H&M:n "I know love". Tämä pirteän makea hajuvesi tuo mieleeni viime kesän, erityisesti Nicon kanssa viettämäni ajan. Sen, kun pyöräiltiin juhannuksena pikkukosken rannalle. Kukat, metsä, soratien rapina pyörän alla, rakkaus, suudelmat, kuuma kallio. Ja se tunne kun jo sillä hetkellä tiesi että "tämä hetki tulee olemaan hyvä muisto".


Minkälaisia muistoja teidän lempihajuvetenne laukaisee?

Translation:

What kind of memories does your favourite perfume trigger?

3 kommenttia:

 1. Ihana huomata, etten ole ainoa Seppälän Body Fantasies-tuoksujen nimeen vannova :'D Käytin aikoinani erityisen paljon sarjan vanilja-tuoksua ja samoihin aikoihin voitin esiintymisjännitykseni ainakin osittain ja pystyin esiintymään musiikkiopiston kevätkonsertissa. Siitä hetkestä lähtien olen ollut kallellaan kaikkiin tuoksuihin, joissa on edes hiukan vaniljaa. Jotenkin se saa mut tuntemaan itseni samaan aikaan vahvaksi ja suloiseksi leipuritytöksi.

  VastaaPoista
 2. Tää oli jotenkin tosi ihana merkintä! Tykkäsin lukea muistoista ja asioista joita yhdistät tuoksuihin. Kauniita kuvia myös, pesee kaikki hajuvesikatalogit 6-0.

  VastaaPoista
 3. Oon samaa mieltä Anskun kanssa, Ihana merkintä! Ja mulle tulee kans tosi usein tietyistä tuoksuista flashbackeja, esimerkiksi tietyt hiuslakat ja pesuaineet :D hajuvesiin mulla ei ole oikein samanlaista juttua, ehkä yks hajuvesi muistuttaa keväästä 2010 mut se ei ollut mikään liian onnellinen kevät niin se haju tekee oikeastaan surulliseksi vain.

  Täällä Jugendwohnheimissa missä mä asun tuoksuu ihan partioleiriltä :D tai siis kun mentiin aina semmoisiin leirikeskuksiin kun oltiin pieniä, jotain 7-9-vuotiaita pikkupartiolaisia ja ne leirikeskukset tuoksui tältä. Voi nostalgia, piti lähtee Saksasta asti hakemaan sitä.

  - Laura

  VastaaPoista