helmikuuta 16, 2015

The curse of the "Gamer Gurl!!!1"

Kaikki tietää sen. Sen konsoliohjainta imeskelevän bimbon joka pitää meteliä nörttiydestään, oikeasti pelaa vain saadakseen poikien huomion ja pilaa kaikkien muiden naispuoleisten pelaajien maineen, niiden oikeiden pelaajien jotka oikeesti tykkää pelata eikä kuolata ohjaimen päälle instagramissa. "Gamer gurl!!1":in.

Mutta mun täytyy tunnustaa, että en ole oikeasti ikinä tavannut oikean elämän Gamer gurlia.

Termi on minulle tuttu, ja olen itsekin aikoinani kihissyt siitä, miten ne pilaa meidän maineen. Meidän jotka pelaa niinku oikeasti. (/sarkasmi) Mutta tarkemmin miettiessäni, tajusin tosiaan etten oikeasti ikinä ole törmännyt oikeasti sellaiseen ihmiseen, minkälaiseksi "fake geek girl/Gamer gurl" mielletään. Miltei kaikki nettiin suollettu sisältö, jonka perusteella minäkin olen valitettavasti ajan myötä muodostanut ihmeellisen arkkityypin gamer gurleista, on alunperin epäkypsiä meemejä, yksittäisiä ohjainposeerauskuvia, vihaista 4chan-ulinaa ja katkeraa yleistystä naissukupuolesta.

"Gamer Gurl" on demonisoitu stereotyyppi. Sellainen uhkakuva, joka leijuu kaikkien naispelaajien yllä. "Gamer gurl"-stereotyyppi on syy, miksi niin moni pelaaja kokee tarvetta todistella itseään ja pelaamistaan. Sillä yritetään jotenkin validoida oma "oikea pelaaminen". Että kun toi Gamer gurl on tollanen joka huutelee, pitäis vaan turpansa kiinni ja pelais niinkun mekin.

Videopelien maailmassa vallitsee valitettavasti vielä toistakseksi naisviha, ja sellainen asenne että joo saat pelata, kunhan et nyt tule siihen tisseinesi heilumaan ja korostamaan että olet nainen. Monet meistä ovat joutuneet vielä viimekin vuosina vaikenemaan pelaamisestaan, tai käsittelemään aihetta hyvin varoen, etteivät vain tulisi leimatuksi tytöksi, joka pelaa vain saadakseen huomiota. Valitettavasti tämä on johtanut siihen, että kun joku sitten tuokin esille pelaamistaan, syntyy katkeruutta niissä, jotka ovat joutuneet vaikenemaan yleisen ilmapiirin vuoksi. "Mitä tuokin tuossa nyt kehuskelee, kyllä mäkin pelaan mutten vaan huutele siitä kylillä."

Me kuitenkaan emme voi määritellä toisten ihmisten aitoutta; Konsoliohjaimen suussa viettämä aika ei kerro mitään pelattujen pelituntien määrästä, intohimosta pelejä kohtaan tai harrastuksen aitoudesta. Harrastuksestaan huutelu ei tee siitä yhtään epäaidompaa kuin hiljaa harrastaminen. Jokainen käsittelee fanitusta ja intohimoa eri tavalla, ja on täysin mahdotonta tuomita jotakuta epäaidoksi tällaisten yksittäisten asioiden perusteella.

Netti tursuaa kammottavia vastakkainasettelukuvia siitä, minkälainen oikean pelaajatytön tulisi olla. Ei missään nimessä seksikäs, siisti, laitettu, eikä saa pelata kasuaalipelejä. "This is a gamer girl; This is a slut with a controller." Ei saa sanoa olevansa tyttö, ei saa näkyä, ei saa kuulua. Pitää olla hikinen ja pöllähtänyt kun on pelannut niin pitkään jotain peliä, joka mystisesti lasketaan aidoksi peliksi, ja noi tissikkäät gamer gurlit tietää vaan Flappy birdin ja Minecraftin ugh.

Kysymys: Kumpi näistä on gamer gurl ja kumpi on se aito peliharrastaja? Tämä oli kompa. Molemmissa kuvissa on sama tyyppi.

Vihamielisyys pelaajatyttöjä kohtaan ilmiönä on lähtöisin alunperin todennäköisesti miehistä jotka kokevat olonsa jotenkin uhatuksi tai ärsyyntyneeksi siitä että tytöt ovat kuluneina vuosina alkaneet pelaamaan näkyvämmin, ja sitä myötä se vihamielinen asenne on siirtynyt niihin tyttöihin, jotka kokevat jotenkin olevansa tarpeeksi aitoja ja sitten joku nolo gamer gurl pilaisi kaikkien muiden tyttöjen maineen.

Mutta siinä missä kaikkia miehiä ei voi tuomita katkeriksi manchildeiksi joidenkin valitettavien yksilöiden perusteella, ei naisiakaan voi tuomita epäaidoiksi gamer gurleiksi jonkun mystisen katkeran meemin perusteella.

img: xkcd

Itse olen ainakin kokenut termin "nörttityttö" positiiviseksi, vaikka toiset saattavat pitää sitä turhana korostamisena. Ihana yhteisö facebookissa, "Geek Women Unite! (Finland)", on auttanut minua hyväksymään nörttityttöyden vailla ironiaa sanavarastooni kuvaamaan itseäni. Sitä kautta olen voinut ottaa nörttitytön käyttööni positiivisena terminä, ja joskus, valitettavasti, "safe spacen" luomiseksi vaaditaan sukupuolispesifioitu paikka.  Siksi sukupuolen mainitseminen on joskus näissä asioissa ihan oikeasti tärkeää.

Geek Women Unite on ihana paikka, jossa keskustellaan järkevästi ja rakentavasti, jota moderoidaan huolellisesti ja reilusti, sieltä löytyy kaiken ikäistä, näköistä ja -laista nörttiä, ja aina kiinnostavaa keskustelua, artikkeleja ja linkkejä. Kukaan ei epäile toisen aitoutta, joten vastareaktiona nörttiyden ja sukupuolen pakonomaista korostamista ei esiinny.

Ei olla toisillemme susia, jooko. Ei luoda vahingollisia arkkityyppejä eikä vinksahtaneita olkinukkeja. Ei tuomita jos ei tunneta, ei pönkitetä omaa asemaa heittämällä toista bussin alle. Ei edistetä katkeria myyttejä eikä tueta vanhentuneita kliseitä. Nää on aika perusjuttuja.

19 kommenttia:

 1. Amen! Nyt kyllä oli niin oikeaa asiaa ettei ole mitään lisättävää

  VastaaPoista
 2. Hyvä teksti! Mä tahtoisin vielä lisätä, että alunperin pelaaminen ei ole ollut sukupuolittunutta. Alkupolvien konsoleita myytiin juurikin koko perheen hupina, joilla perhe voi pelata yhdessä sukupuoleen katsomatta. Pelien markkinoiminen pojille tuli myöhemmin, ja nyt pelien kenttä on hajaantumassa erilaisemmaksi, koska niin monet pelaavat.

  Mä olen FB:n nörttitytöissä ja se on ihana ryhmä, ainoa miinus tulee siitä että siellä vaaditaan jäsenten olevan biologisesti naisia. Mun mielestä biologia ei määritä sukupuolta, joten se on mulle ihan pöljä säänöt, mutta pystyn elämään sen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pelien alkuperäisestä kohdeyleisöstä en kirjoittanutkaan tässä, koska en ole perehtynyt aiheeseen tarpeeksi. Mutta "gamergurl"-ilmiön syntyaikoina pelien kohdeyleisö oli jo selkeästi miesvaltainen.

   Olisi mielenkiintoista nähdä jotain tutkimuksia siitä, missä vaiheessa ja minkälaisen ostoskäyttäytymisen takia sitten alettiin lipsumaan tähän miespainotteisempaan suuntaan pelimaailmassa. Ainakin joskus tutkittuani jonkun muun viihteenmuodon esim. piirrettyjen miesvaltaisuutta, tuli monissa yhteyksissä ilmi "miehet/pojat ostavat enemmän oheistuotteita/krääsää", mistä olin tavallaan yllättynyt, mutta tavallaan en, koska rahahan kaikkea tuntuu pyörittävän. :(

   Ja joo. Samaa mieltä tuosta biologisesta sukupuolesta kanssasi. Muistan, että aiheesta on sieltä otettu yhteen parikin kertaa. Löysin fb:stä myös samankaltaisen ryhmän "Queer geeks unite!(Finland)".

   En ole itse ryhmän jäsen, joten en osaa sanoa minkälaista meininki siellä on, mutta kuvauksen perusteella se kuulostaa hyvän henkiseltä paikalta, jossa voi huoletta olla oma nörtti itsensä, oli sukupuoli-identiteetti mikä tahansa.

   Poista
  2. "Pystyn elämään transfobian kanssa"

   Juuh elikkäs

   Poista
  3. Nörttitytöt on muuten tosi laadukas ryhmä jossa keskustellaan mua kiinnostavista aiheista joten kyllä, vaihtoehtoisten samantasoisten ryhmien puutteessa voin elää transfobisen säännön kanssa. Siksi mä sen erikseen mainitsin, koska se on mun mielestä niin ristiriidassa ryhmän sisällön ja hengen kanssa.

   Poista
 3. Mun on nyt myös pakko kommentoida ja kiittää kommentistasi! :) Kiva, että joku mun ärsyyntyminen sai sut kirjoittaan tän tekstin ja oon osittain samaa mieltä sun kanssa, mutta en ymmärrä alkujaankaan sitä, että miksi pitää olla Geekgirl, Gamergurl tai muutakaan. Miksei voi olla vain pelaaja. Onko siihen pakko laittaa etuliitteeksi, että kumpaa sukupuolta on. :) Hyvä teksti kokonaisuudessaan ja sisältää osittain samaa pohdintaa, jota oon itsekin tehnyt jo tovin asian tiimoilta. Nykyään, kun jokainen nainen, joka sanoo pelaavansa, luokitellaan ihmiseksi, joka ei sitä oikeasti tee ja se on jollakin tavalla vähän tyhmää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen lähtenyt määrittelemään naiseuden (toiseuden?) kautta pelaamista, kun fakegeekgirl-heitot ja muut vastaavat nimitykset, sekä alentava sävy alkoivat tosiaan ärsyttää. Siitä muodostui jonkinlainen voimauttava, positiivinen vastaisku, pääasiassa suunnattu oman mielenterveyden säilyttämiseksi. Ennen, kuin tuo vähättelykulttuuri tuli tutuksi, en kokenutkaan tarpeelliseksi määritellä itseäni sen kummemmin, ehkä joskus uusille tuttavuuksille mainita, että pelaaminen on kivaa ajanvietettä.

   Mielestäni hyvä kirjoitus ja lähti jakoon. :)

   Poista
 4. Oot tosi söpö pelityttö noissa molemmissa kuvissa :3

  VastaaPoista
 5. Jos toivotaan tasa-arvoa kaikenlaisten pelaajien välille, niin eihän silloin pitäisi myöskään korostaa "oikeiden nörttityttöjen" paremmuutta niihin gamer gurleihin nähden? Ja mikä oikeastaan on se pelaajanaisten maine, jonka uskot näiden gamer gurlien pilaavan? Eihän konsoleita ja koneita maineella pyöritetä? Sen verran myös kritiikkiä vielä, että nythän sinä itsekin korostat merkinnässäsi omaa naisen rooliasi pelaajana ja nörttityttöyden erityisyyttä, vaikka toiveena olisi se paljon puheltu tasa-arvo. Ei pahalla siis, aihe on ajankohtainen ja mielenkiintoinen :) Tämmöisiä ajatuksia heräsi. Onhan ne peliposeeraajat hassun näköisiä, vastaavanlaisia kuin kuntosalien peileihin poseeraavat yksilöt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota noin, luitkohan tätä tekstiä nyt ihan ajatuksen kanssa? Tarkoitukseni oli ainakin ilmaista juuri sitä, että kukaan ei ole toista "parempi" peliharrastaja tai mikään ei ole ainoa oikea tapa olla nörttityttö. Spekuloin tuossa lähinnä sitä, että luulen ilmiön syntyneen joidenkin ihmisten keskuudessa tällaisista ajatusmalleista. En tue itse sitä ajatusta, että olisi joku maine pilattavana, vaan haluan kaikkien pystyvän harrastamaan omalla tavallaan.

   Poista
  2. Jos tarkoitat tuota alun kappaletta, missä kuvailen gamer gurlia tyypiksi joka pilaa oikeiden pelaajien maineen, sen oli tarkoitus olla satiiria. Käytän kursiivia välillä tehokeinona sarkastisen äänensävyn luomiseksi, mutta ymmärrän ettei se ehkä välittynyt niin kuin olin tarkoittanut.

   Poista
 6. Samoilla linjoilla ylemmän kanssa ^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten ylempänä vastasin, kirjoituksen ensimmäiset kappaleet olivat satiiria. En koe kenenkään olevan oikeampi pelaaja kuin toisen. Harmi ettei se sitten välittynyt näköjään tekstistä!

   Poista
  2. Käyköhän täällä sama kiukkuanomuumi komppailemassa itteään kuin mun blogissa ;D Mun mielestä teksti oli tosi selkeä, pelata saa vaikka tissit heiluen ja se ulkoinen olemus ei määrittele sitä miten omistautunut alakulttuurille tai taitava pelaaja on. Mä olen töissä pelialalla, ja ei ole oikeaa tapaa pukeutua tapahtumiin. Jos vetää farkuissa ja t-paidassa, joku kiukkupylly pitää sitä feikkinä nörtiksi naamioitumisena. Jos laittaa mekon ja korot, on taas feikki ja tyhmä. Näinpä oonkin päättänyt että meitsi pelaa just mitä haluaa ja tasan niissä kuteissa mitä huvittaa, se on sit vinkujan ongelma jos sitä ahistaa. Toimii hyvin!

   Poista
  3. Tosi helpottava kuulla, että tekstistä selvisi kuin selvisikin pointti! Aloin olla jo hieman paranoidi omasta ulosannistani, ja siitä että mitä jos useampikin nyt käsitti tämän kirjoituksen juuri päinvastoin kun tarkoitin. Ehkä jos lukee vaan alusta pintapuolisesti pätkän ja katsoo kuvat, voi tulla käsitys että pilkkaan tietynlaisia pelaajia. En tiedä. Rauhoitti kyllä kuulla että pointti menee perille :)

   Poista
  4. Musta myös oli todella selkeästi asia ilmaistu, viimeistään kuvatekstiä lukiessa pitäisi ajatuksesi välittyä, vaikka miten pintapuolisesti, kappaleitsa harppoen lukisi. (Eikö kuvatekstit nyt yleensä ole ne, jotka luetaan, jos halutaan vain nopeasti silmäillä tekstin pääkohdat, samoin alku ja lopetus?)

   Poista
 7. Haluan vain jättää tämän tähän. Olen lievästi hämmentynyt.
  http://www.demi.fi/keskustelut/oma-planeetta/gamer-girlitarsyttaa-aivan-jumalattomasti

  VastaaPoista